Saturday, January 10, 2015

Kirjandusklubi 5

Rocca al Mare kool, 09.01.15
Katariina Rahumägi, Margaret Markvardt, Anna-Mai Allikmäe

,, Põlenu katsed"- James Dashner

Võtmeteemad:
Võtmeteemana võib nimetada Jooksjate usuku lõppu. Ainuke asi, mis nende jalgu jooksmas hoidis, oli teadlikkus oma haigusest ja sellest, et lõpus on ravim.
Iga inimene ei saanud endale lubada seda kallist ravimit, sest päikese plahvatusest tekkinud haigus oli väga võimas ja vastumürgi tegemine väga kallis.
Mis viib meid edasi järgmise võtmeteemani. Need on Tölbid.
Tölpideks kutsuti inimesi, kes olid nakatunud haigustesse ning viidi linna surema. Jooksjate teekond läbi linna oli õõvastav ja raske. Kohati erinevate haiguste küüsi sattunud inimesi, mõned kergelt haiged, nagu näiteks Jorgie ja Brenda, kuid ka raskelt haigeks jäänud ja hulluks läinud inimesi. Kurb oli lugeda seda, kuidas oma kaasmaalasi kutsutakse Tölpideks nagu nad ei olekski normaalsed vaid loomastunud elajad. Igapäevaselt keegi meie seast jääb haigeks, ega haiguse pärast veel inimlikkus ei kao, lihtsalt sul on üks segav faktor elus juures.

Võtmestseenid: 
Teresa ja Thomase kohtumine kõrbe majakeses oli kindlasti võtmeteema, kuna kogu majakeses juhtunu püsis Thomase mõtteis läbi terve raamatu. Suudlus andis Thomasele lootust, et siiski on siin maailmas veel miski, mille nime elada. Murekoorem muutus aga aina raskemaks ja küsimused ta peas kas temaga on kõik korras? kraapisid ta mälestusi puruks.
Kõige kurvem koht raamatus oli Thomase enesehinnangu langus, elu mõtte ja hoolivuse hääbumine. See kadus tal siis kui Teresa koos Arisega olid ta vedanud koopasse surema, pannes ühtlasi uskuma, et Teresa armastab Arist. Nad lükkasid ta ruumi, kuhu lasti gaasi ning Thomas uinus.
Pärast ärkamist samas ruumis avas Teresa ukse ja selgitas Thomasele, miks ta niiviisi tegi. Sel hetkel kaotas Thomas usu ja armastuse Teresa vastu.

Võtmekarakter:
Thomas, Thomas, Thomas, Thomas! Tema on kõige erilisem ja tähtsam. Pärast tema tulekut kõik muutus, temas oli midagi, mis tõmbas mind raamatusse, andis hea lõpu lootuse ja tahtmise lugeda rohkem raamatuid. Küllaltki hea põhjus või mis?
Teresa on järjekorras järgmine. Tema on ka eriline, kuna ta oli poiste kambas ainuke tüdruk ja ilmselt tuli samast kohast kus Thomas, MOOLOKI loojate seast.
Mihno- Juht: hea, tegija, uskumatult hea karakter, Tähtis
Niwt: Jooksjate aju, tark ja südamlik karakter, Tähtis

Võtmesümbolid:
·      Ruum seal mäe sees, kus Teresa jättis Thomase gaasi sisse.
·      MOOLOKI ühing, kuna see korraldab neid katseid Jooksjatele
·      Ja haigus, mille nimel joosti ravini.

Peategelane:
Thomas.
Labürinti jõudes oli kõikide poiste mälu kustutatud ja ainuke asi mis paari päevaga meenus, oli nimi. Unes naasid neile vanad mälestused minevikust, emast, MOOLOKist, kui elu veel normaalne oli.
Filmis kehastab Thomast Dylan O’brian, kelle juuksed on mustad, keha on vormis ja näitlemisoskus laes.
Ta põhiline soov oli põgeneda sellest kohutavast katsest, ta tahtis kogeda päeva, millal saab jälle magada, süüa, pesemas käia, kuid see tundus nagu kättesaamatu unelm. Kohati takistasid teda ka oma mõtted, pea kumises küsimustest, kuna ta oli rännanud teadmatuses 2 nädalat. Takistajateks olid muidugi ka Tölbid, kaaslased, ilmamuutused.

Kuid Thomas on tark poiss, kes oskab pingelises olukorras rahulikuks jääda. Ma arvan, et kannatus viiski ta õnneliku lõpuni. Jõudes lõppu, pelgupaika, alistasid nad veel viimsed koletised ning sealt edasi pääseti uude staapi. Kuid erinevalt Thomase ootusest rahulikust elust, oli ta lukustatud üleni valgesse ruumi, mis andis talle teada, et katsumused ei ole veel läbi...

No comments:

Post a Comment